Agrifood Research

One of the main values is the commitment to scientific research in order to promote sustainability and innovation, while fully respecting the environment and the territory. In collaboration with university researchers, entrepreneurs and professionals in the sector, scientific research projects are conceived and implemented in the field of Agriculture and Livestock 4.0. In this process, the role of  Accadia Verde is to facilitate the transfer of knowledge, innovation and products through agricultural and livestock activities.

Main reasearch topics:

Precision Agriculture

Precision agriculture involves the application of technologies and strategies for spatial and temporal management of the agricultural variability, associated with aspects of  production. The research team is studying the best methods and technologies to be used to: monitor in real time the health status of crops and animals; determine the right quantity of water, fertilizer and diesel fuel consumed during the processes and manage the acquired data.

Production Chain

La filiera di produzione ha origine nel campo dove si semina il grano e il foraggio. Il raccolto della terra alimenta gli animali sia durante il pascolo sia in stalla. La seconda tappa della filiera è la stalla, dove le capre, in fase di lattazione, producono un latte ricco di elementi nutritivi. Dopo la mungitura, il latte crudo viene trasferito in caseificio. Qui viene lavorato con le tecniche dell’antica tradizione casearia del posto e trasformato in yogurt e formaggi.

Questo tipo di filiera è detta corta o chiusa, perché la riuscita di ogni fase è legata alla precedente e alla successiva, così come la qualità del prodotto finale. Per questo motivo le attività di ricerca di Accadia Verde sono finalizzate al monitoraggio e al tracciamento della filiera.

La filiera corta è sinonima di TRASPARENZA, CIRCOLARITA’, PROSSIMITA’ e comporta una riduzione dei costi, dei tempi e dell’impatto ambientale.

Traceability

Each phase of the process is tracked thanks to the use of software and sensors, capable of collecting a wide variety of data. Their processing allows the 360° characterization of each product, providing the consumers all the information they need: origin of raw materials, processing methods, label.

Organic Cultivation

The research is based on the study of cultivation and production techniques, more compatible with the ethics promoted by organic farming: using resources in full respect of the land, animals and people, optimizing and minimizing waste. The goal is to make products complying with current standards on quality, legality and food safety. The conversion process has a minimum duration of 6 months for farms and two years for agricultural land.

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